Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αναμένεται να εμφανιστεί συγκρατημένος και να μην ισχυριστεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να εμπλακεί στην έρευνα για τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, κατά την αυριανή ακρόαση που θα έχει από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Κόμεϊ στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την αποπομπή του από τη διεύθυνση του FBI κι ενώπιον της Επιτροπής για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Γερουσίας θα ισχυριστεί ότι ο Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα του FBI για πιθανούς δεσμούς μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν και της Ρωσίας.
Ο Κόμεϊ αναμένεται επίσης να αναφερθεί με λεπτομέρειες σε άλλες συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως αναφέρει το reuters.
«Αναμένω από αυτόν να περιγράψει με ακρίβεια γεγονότα και καταστάσεις», δήλωσε ο Τζακ Σάρμαν του νομικού γραφείου Lightfoot, Franklin and White και πρώην ειδικός σύμβουλος στην επιτροπή του Κογκρέσου που διερεύνησε την υπόθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην δεκαετία του ’90.
Μία άλλη πηγή, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι ο Κόμεϊ δεν θεωρεί ότι είναι δουλειά του να κατηγορήσει τον πρόεδρο ή οποιοδήποτε άλλον σχετικά με την τέλεση νομικών αδικημάτων.
Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε έρευνά τους, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την διεξαγωγή επιχείρησης κυβερνοπολέμου προκειμένου όχι μόνο να υποβαθμίσει την αξιοπιστία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, αλλά να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.
Ο ίδιος, είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (20 Μαρτίου) ότι το FBI διερευνούσε τον ρόλο της Μόσχας στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέπεμψε τον Κόμεϊ από την διεύθυνση του FBI στις 9 Μαΐου, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον κι ενισχύοντας το κλίμα καχυποψίας για ενδεχόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ερευνών γύρω από την πιθανή ρωσική εμπλοκή.
Ο Φλιν είχε αποπεμφθεί τον Φεβρουάριο, αφού του καταλογίστηκε προσπάθεια παραπληροφόρησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς σχετικά με τις προεκλογικές επαφές που είχε ο Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον προηγούμενο μήνα ζήτησαν επίσημα πρόσβαση στα επιχειρηματικά αρχεία συνεργατών του Φλιν, σχετικά με τις δραστηριότητές του όταν αποστρατεύτηκε και μετά.
Την επίσημη πρόσβασή της σε έγγραφα που σχετίζονται με τον Φλιν έχει ζητήσει και η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που διεξάγει την έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία. Η επιτροπή έλαβε χθες το πρώτο πακέτο των εγγράφων αυτών που αποτελείται από 600 σελίδες.