Πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης θα γίνει από την 1η Ιουλίου η Κροατία ενώ η συνθήκη προσχώρησης υπογράφεται αύριο στις Βρυξέλλες.
Το διάστημα που μεσολαβεί η χώρα θα έχει καθεστώς παρατηρητή και αντί για καθεστώς υποψήφιας θα λάβει καθεστώς προσχωρούσας χώρας.
Την ιστορική συμφωνία εκ μέρους της Κροατίας θα υπογράψουν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών-μελών.
Η τελετή υπογραφής θα διαρκέσει μια ώρα, από τις 9:30 έως τις 10:30 και στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος για την οικογενειακή φωτογραφία.
Κατά την έναρξη της τελετής προβλέπονται σύντομες ομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέϊ και του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γίρζι Μπούζεκ, καθώς και των κ.κ. Γιοσίποβιτς και Κόσορ.
Στη συνέχεια θα αρχίσει η τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν 28 χώρες, καθώς θα λάβει μέρος η Κροατία με καθεστώς παρατηρητή.
Η συνθήκη προσχώρησης προβλέπει ότι η Κροατία θα γίνει μέλος της Ένωσης την 1η Ιουλίου του 2013, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα για την ένταξη και την κύρωσης της συνθήκης προσχώρησής της στην ΕΕ απ’ όλα τα κράτη – μέλη.
Κατά τη διαδικασία της επικύρωσης, η Κροατία θα ενημερώνεται για τους νέους νόμους που θα υιοθετούνται στην ΕΕ και την περίοδο αυτή θα μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση νόμων και διατάξεων.
Η συνθήκη προσχώρησης έχει συνταχθεί σε 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και στην κροατική, η οποία από την 1η Ιουλίου του 2013 θα γίνει η 24η επίσημη γλώσσα της Ένωσης.
Η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πέντε χρόνια και οκτώ μήνες, από το Νοέμβριο του 2005 έως τις 30 Ιουνίου του 2011.