Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικάτων προκαλούν τα μέτρα στην οικονομία, που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με τα κόμματα.
Μετά την Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) που ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, τώρα εναρμονίζονται και οι άλλες συντεχνίες στην ίδια γραμμή.
Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν σήμερα χωριστές συνδικαλιστικές συσκέψεις των ΣΕΚ, των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και της Παγκύπριας Οοσπονδίας Εργατών (ΠΕΟ), που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων ανησυχεί την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, που έσπευσε να επικαλεστεί την υπευθυνότητα και σοβαρότητα των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δραματικότητα της κατάστασης της οικονομίας και τη στενότητα χρόνου που επέβαλε τη λήψη μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας έδωσε δύο διαβεβαιώσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ξανά τη συνεισφορά των εργαζομένων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Βασική διαφωνία της ΣΕΚ είναι ότι τα μέτρα, δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου και πως ουσιαστικά αυτά θα πλήξουν σημαντικά τους εργαζόμενους.
Για σκληρή και ισοπεδωτική θύελλα σε βάρος των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων ομάδων κάνει λόγο η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ). Προειδοποιεί με “εκκωφαντική” αντίδραση της εργατικής τάξης.
Τα μέτρα, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πάγωμα των μισθών (προσαυξήσεις, ΑΤΑ) για δύο χρόνια, αύξηση του συντελεστή του φόρου της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%, αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.