Δολιοφθορείς ανατίναξαν τμήμα του αγωγού μέσω του οποίου μεταφέρεται φυσικό αέριο στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, μερικές ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου.
Η έκρηξη έπληξε τον αγωγό δυτικά της πόλης Αλ Αρίς στο Σινά, ενώ λίγη ώρα αργότερα υπήρξε μια δεύτερη διαδοχική έκρηξη σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή αλ Σάμπιλ, όπου έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι εκρήξεις έγιναν με τηλεχειρισμό και στην περιοχή βρέθηκαν ίχνη από δύο αυτοκίνητα. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής.
Ο αγωγός που παρέχει φυσικό αέριο στην Ιορδανία και στο Ισραήλ είχε υποστεί δολιοφθορά την 25η Νοεμβρίου και συνολικά είναι η όγδοη φορά που σημειώνεται επίθεση σε αυτόν μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ και η ένατη εφέτος.
Η συμφωνία βάσει της οποίας η Αίγυπτος προμηθεύει με φυσικό αέριο το Ισραήλ είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια, επί των ημερών του Μουμπάρακ, και πολλοί Αιγύπτιοι ζητούν να τροποποιηθεί, καθώς θεωρούν ότι το Ισραήλ δεν πληρώνει ικανοποιητική τιμή.
Στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας East Mediterranean Gas Co (EMG), η οποία εξάγει αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο Ισραήλ, είχε αναφέρει τον Ιούλιο πως διεθνείς μέτοχοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον της Αιγύπτου διεκδικώντας να τους καλυφθούν ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων εξαιτίας της αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων για την παράδοση αερίου λόγω των επιθέσεων στον αγωγό.
Το Κάιρο διπλασίασε την τιμή του αερίου που εξάγει στην Ιορδανία τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αυτό το μήνα ότι θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στον αγωγό, εγκαθιστώντας συσκευές επιτήρησης και αναθέτοντας σε μέλη φυλών των Βεδουίνων περιπολίες σε αυτόν.
Η Αίγυπτος παρέχει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνει το Ισραήλ, όπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ενώ καλύπτει το 80% των αναγκών της Ιορδανίας για την ηλεκτροπαραγωγή.
(φωτογραφία αρχείου)