Η υποβολή αιτήσεων για χορήγηση ασύλου από τους ενδιαφερόμενους σε περισσότερες από μία χώρες της Ε.Ε., αλλά και η κακή διαχείριση τους, έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται σχεδόν τα τρία τέταρτα των συνολικών αιτήσεων, όπως αποκαλύπτουν στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν το ένα τέταρτο από τους 250.000 ανθρώπους, που συνολικά υπέβαλλαν αίτηση για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρσι, έκανε το ίδιο σε περισσότερες από μία χώρες, σύμφωνα με αξιωματούχους οι οποίοι υπογράμμισαν την έλλειψη κοινών κανόνων ασύλου στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν ίδιους κανόνες για την διαχείριση των αιτούντων ασύλου αλλά η εκάστοτε εφαρμογή τους είναι διαφορετική. Αποτέλεσμα αυτού είναι όσοι ζητούν άσυλο να επιχειρούν να μετακινηθούν από το ένα κράτος της ΕΕ στο άλλο προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες αποδοχής τους.

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μικέλε Τσερκόνε.

«Αν δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο από τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνο θα καταλήξουμε με όσους αναζητούν άσυλο να υποβάλλουν αίτηση σε κάθε κράτος της ΕΕ και αυτό θα δημιουργήσει μία κατάσταση αδύνατη να την χειριστούμε», πρόσθεσε ο ευρωπαίος εκπρόσωπος.

Τα ευρωπαϊκά κράτη υπέγραψαν το 2003 τους κανόνες που διέπουν την χορήγηση ασύλου, που είναι γνωστοί ως «Eurodac». Το Eurodac το 2009 καταχώρησε τα δακτυλικά αποτυπώματα 236.936 ατόμων. Από αυτά το 23,3%, που ισοδυναμεί σε περισσότερους από 55.000 ανθρώπους, έχει υποβάλλει αίτηση για άσυλο σε παραπάνω από μία χώρα της ΕΕ.

Ο ίδιος αριθμός το 2008 βρισκόταν στο 17,5%.

«Προκειμένου να επιτρέψουμε στο σύστημα να λειτουργήσει σωστά χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα για το άσυλο, όπου οι αιτούντες ασύλου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, διαδικασίες, ευκαιρίες και πιθανότητες ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα φτάνουν», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.