Η Χαβάη είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά της νέας αναθεωρημένης «ταξιδιωτικής οδηγίας» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που δεν επιτρέπει την είσοδο στη χώρα πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας ανακοίνωσε πως η νέα εκδοχή της είναι θεμελιωδώς ίδια με την πρώτη και την αποκάλεσε «Muslim Ban 2.0» (Μουσουλμανική απαγόρευση Νο2).

Το προηγούμενο διάταγμα, το οποίο μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο, προκάλεσε χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια και μεγάλες διαδηλώσεις, υπενθυμίζει το BBC.

«Τίποτα ουσιώδες δεν άλλαξε. Υπάρχει η ίδια απαγόρευση από μουσουλμανικές χώρες- μείον μία» τόνισε ο γενικός εισαγγελέας της Χαβάης Doug Chin. Οι χώρες είναι το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, για τις οποίες η απαγόρευση ισχύει για 90 ημέρες. Το Ιράκ αφαιρέθηκε από τη λίστα.

Η Χαβάη είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και κατά της πρώτης απαγόρευσης, διαμαρτυρόμενη πως θα έβλαπτε τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία.

Στην τελευταία καταγγελία της ζητεί επείγον «μπλόκο» στη νέα οδηγία και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 15 Μαρτίου, μια μέρα πριν το νέο διάταγμα τεθεί σε εφαρμογή.