Να αφεθεί ελεύθερη οικογένεια Αφγανών που κρατείται παρότι τα μέλη της έχουν βίζα εισόδου στη χώρα, ζητούν δικηγόροι στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ζευγάρι και τα τρία μικρά παιδιά τους, που συνελήφθησαν λίγο μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα.
Είχαν ειδική βίζα μετανάστευσης, που τους χορηγήθηκε ύστερα από τη συνεργασία τους με τον αμερικανικό στρατό που έθετε τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Το Αφγανιστάν, σημειώνει το BBC, δεν ήταν μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες- το οποίο «μπλόκαραν» ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η διοίκηση Τραμπ πάντως προετοιμάζει νέο διάταγμα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες αλλαγές θα περιλαμβάνει.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, από την εν λόγω οικογένεια, ο άνδρας κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Καλιφόρνια. Η γυναίκα του και τα παιδιά του, ηλικίας επτά και έξι ετών και οκτώ μηνών, αρχικά μεταφέρθηκαν σε παρόμοια μονάδα στο Λος Άντζελες αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.
Η συγκεκριμένη βίζα σχεδιάστηκε από το αμερικανικό κογκρέσο για πολίτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν που βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό- ως οδηγοί, μεταφραστές κ.λπ., συνεργασία που συχνά θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της οικογένειας, είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο αν όχι μοναδικό» κάποιος που έχει αυτή την ειδική βίζα να συλλαμβάνεται με την άφιξή του στις ΗΠΑ.
Το νέο διάταγμα Τραμπ
Μετά τον τεράστιο σάλο και το χάος στα αεροδρόμια που προκάλεσε το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση- το οποίο μπλόκαρε τελικά η Δικαιοσύνη- σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια νέα εκδοχή του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα φέρνει.
Το διάταγμα που υπέγραψε την 27η Ιανουαρίου απαγόρευε στην είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, και των Σύρων προσφύγων μόνιμα.
Το διάταγμα προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και κύμα διαδηλώσεων εντός των ΗΠΑ ενώ επικράτησε χαοτική κατάσταση στα αμερικανικά αεροδρόμια.
Ο Τραμπ όμως υπέστη δύο δικαστικές ήττες όταν η εφαρμογή του διατάγματός του ανεστάλη από δικαστή του Σιάτλ την 3η Φεβρουαρίου και όταν εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του την 9η Φεβρουαρίου.