Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός πολωνού ακροδεξιού ευρωβουλευτή που υποστήριξε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, επειδή είναι «ασθενέστερες», «μικρότερες» και «λιγότερο ευφυείς».

Ο πολωνός ευρωβουλευτής Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, ο οποίος έχει επανειλημμένα προκαλέσει με τις απόψεις του, μιλούσε στο σχεδόν άδειο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις μισθολογικές διαφορές των δύο φύλων.

Ο ευρωσκεπτικιστικής ξεκίνησε αναφέροντας ότι καμία γυναίκα δεν περιλαμβάνεται στους 100 πρώτους σκακιστές και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση απάντηση της ισπανίδας ευρωβουλευτή Ιράτσε Γκαρσία Περέζ, η οποία δήλωσε ότι «κατά την άποψη σας δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξέρω πως σας πληγώνει και σας ενοχλεί, σήμερα όμως, οι γυναίκες μπορούν να εκπροσωπούν τους πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα που έχετε κι εσείς. Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ όλες τις Ευρωπαίες από άνδρες σαν κι εσάς».

Στον ευρωβουλευτή έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο για τη χρήση ρατσιστικής γλώσσας σε παλαιότερες δηλώσεις του.