«Προϋπόθεση όλων των προϋποθέσεων αν η Σερβία επιθυμεί να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτήρισε την επανάληψη του διαλόγου Βελιγραφίου-Πρίστινας ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Ντζέλιτς.

«Πρέπει, πριν από όλα, να επαναλάβουμε το διάλογο με την Πρίστινα και να εφαρμόσουμε τις υπάρχουσες συμφωνίες με το Κόσοβο. Αυτή είναι η προϋπόθεση όλων των προϋποθέσεων», είπε σε συνέντεξή του στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

Τρεις εβδομάδες πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου στην οποία θα αποφασιστεί αν η Σερβία θα είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, η ανησυχία αυξάνεται στο Βελιγράδι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Σερβία, αν έχει αρχίσει και πάλι ο διάλογος με την Πρίστινα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει.

Ο διάλογος διακόπηκε τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των εντάσεων που άρχισαν το καλοκαίρι στο βόρειο Κόσοβο. Μέχρι τότε είχαν υπάρξει οι πρώτες συμφωνίες ανάμεσα στις πλευρές, οι οποίες όμως δεν έχουν εφαρμοστεί.

«Η επανάληψη του διαλόγου είναι για μας στρατηγικός στόχος και προς το συμφέρον μας ώστε να καταλήξουμε σε αποδεκτές για όλους λύσεις σε αρκετά ζητήματα», επισήμανε ο Ντζέλιτς που έχει ανάλαβει τις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς θα μεταβούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «για να πείσει τους συνομιλητές μας ότι το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας δεν είναι προνόμοιο, αλλά κάτι που το αξίζουμε».