Η διήμερη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στις Βρυξέλλες ήταν καλή και σε πολλά πεδία επιτεύχθηκε πρόοδος, εκτίμησε ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρόμπερτ Κούπερ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επήλθαν τα αποτελέσματα που προσδοκούσε.
«Ήταν πραγματικά καλή συνάντηση. Δεν επέφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσα, αλλά καταλήξαμε σε σημαντική πρόοδο, σε πολλά πεδία», είπε.
Με αφορμή τη διαφωνία για τις διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, ο κ. Κούπερ τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος.
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας ανακοίνωσαν, ωστόσο, ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ, όχι όμως και στο ζήτημα των τελωνειακών διαβάσεων στο βόρειο Κόσοβο και ανήγγειλαν νέα συνάντηση, στις 30 Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι η σερβική πλευρά κατέθεσε για το θέμα των διαβάσεων συγκεκριμένες προτάσεις, για ορισμένες από τις οποίες υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους εκπροσώπους της ΕΕ.
«Η αντιπροσωπεία της Πρίστινας δεν αποδέχθηκε αυτό που αποτελεί προστασία του Συντάγματος της Σερβίας, της κυριαρχίας και του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και αναμενόταν», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου Εντίτα Ταχίρι επανέλαβε ότι η Πρίστινα ζητεί στο βόρειο Κόσοβο να εφαρμοστεί «ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων», κάτι που εφαρμόζεται με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, και είναι, όπως ανέφερε, «ευρωπαϊκό μοντέλο».
Στην ερώτηση, αν θεωρεί ότι η μερική επιτυχία του διαλόγου θα έχει επηρεάσει την απόφαση των ηγετών της ΕΕ το Δεκέμβριο για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, ο κ. Στεφάνοβιτς απάντησε ότι «αυτό θα φανεί».
«Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όχι λόγω προθεσμιών και υποψηφιοτήτων, αλλά επειδή τα προβλήματα διαρκούν και πρέπει να επιλυθούν κι επειδή έχουμε οξεία κρίση στο βόρειο Κόσοβο κι άλλα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε», υπογράμμισε.
«Θα κάνουμε όσα μας επιτρέπουν το Σύνταγμα της Σερβίας, οι νόμοι και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιλύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα, για τα οποία έχουμε τη στήριξη της ΕΕ», συμπλήρωσε.
Το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε ότι στον διήμερο έβδομο γύρο των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας, στις Βρυξέλλες, επιτεύχθηκε πρόοδος όσον αφορά την αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων και την αποτελεσματικότερη περιφερειακή συνεργασία και ότι εξετάστηκε η ιδέα της συνολικής διαχείρισης των συνόρων ως τρόπος εξεύρεσης λύσης για το θέμα των διαβάσεων.