Προς τα κάτω αναθεώρησε για τρίτο συνεχή μήνα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τις προβλέψεις της όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2011 και το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Υπηρεσία εκτιμά πως η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να είναι 70.000 βαρέλια ημερησίως, μικρότερη σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί νωρίτερα το 2011 και κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως μικρότερη από την προβλεπόμενη για το 2012.

Η ζήτηση αναμένεται να είναι 89,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2011 (+1,0% σε σχέση με το 2010) και 90,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το 2012 (+1,5% σε σχέση με το 2011).

Η ΙΑΕ αναφέρει ότι η ζήτηση φέτος επηρεάστηκε από τη μικρότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση το τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, η οποία μερικώς ισοσταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη Νότια Κορέα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Η ζήτηση είναι σταθερή στην Ευρώπη και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Ιαπωνία τους προσεχείς μήνες.

Η ΙΑΕ προβλέπει επίσης κατανάλωση ελαφρά μικρότερη από την προβλεπόμενη φέτος στις πλούσιες χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά ελαφρά μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για το 2012.

Οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να έχουν μια κατανάλωση ελαφρά μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για φέτος και του χρόνου, λόγω της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής που αντισταθμίζουν μια μικρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στην Κίνα.