Τη θέση ότι ο κατώτερος μισθός στη Βρετανία πρέπει να αυξηθεί σε ποσοστό που να υπερβαίνει τον πληθωρισμό θα υποστηρίξουν τα συνδικάτα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Βρετανίας (TUC), που εκπροσωπεί 58 συνδικάτα, αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός για τους ενήλικες θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που να είναι υψηλότερο από τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή την αύξηση στον μέσο όρο των μισθών, αναλόγως του ποιος δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο.

Η επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό (LPC) –που σήμερα φθάνει τις 6,08 λίρες (6,99 ευρώ) την ώρα– μελετά το επίπεδο στο οποίο θα προτείνει να καθοριστεί αυτός για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 ως το Σεπτέμβριο του 2013.

Η TUC, αντιπροσωπεία της οποίας συναντάται με την επιτροπή την Τρίτη, θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού πάνω από το όριο του πληθωρισμού είναι απαραίτητη και προσιτή. Προσθέτει ότι ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες 18-21 ετών πρέπει να εξισωθεί με εκείνον για τους ενήλικες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 5,6%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1991.

“Πέρυσι η LPC πρότεινε αύξηση 2,5% στον κατώτερο μισθό για τους ενήλικες, που αποδείχθηκε πολύ λίγη. Ο πληθωρισμός εξανεμίζει τόσο τον μέσο μισθό όσο και τον κατώτερο μισθό, προκαλώντας μια τεράστια συμπίεση στο βιοτικό επίπεδο, ειδικά για τους χαμηλόμισθους”, σύμφωνα με την TUC.