Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα. Ο θάνατος του πρέσβη επιβεβαιώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ενημέρωσε για τη δολοφονική επίθεση.

Ο Αντρέι Καρλόφ δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα, από έναν άνδρα ο οποίος μπήκε στο χώρο φορώντας κοστούμι και αρχικά πυροβόλησε πρώτα στον αέρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τρεις τραυματίες από τα πυρά.

Ο δράστης της επίθεσης φέρεται να είναι ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας, απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μετά τους πυροβολισμούς ο δράστης παρέμενε μέσα στο κτίριο, το οποίο περικύκλωσαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Λίγη ώρα αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας. Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

teprsprev7

«Δεν θα βγω μη με πλησιάζεται», φώναζε ο δράστης, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ αναφέρεται πως έκανε αναφορά και στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.

ΑΝΤΡΕΙ ΚΑΡΛΟΦ

Σημειώνεται πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Επικοινωνία Πούτιν–Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια η οποία στοίχισε τη ζωή του Αντρέι Καρλόφ, ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση», δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

teprsprev9

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία υπέκυψε στα τραύματά του, έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

teprsprev14

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση. «Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα ενώπιον των βρετανών βουλευτών την ανησυχία της. «Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε», είπε η Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.