Δύσκολες στιγμές περνούν οι κάτοικοι της Τουρκίας που έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο, στο αυτοκίνητο, κάτω από τέντες, γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές προκειμένου να περάσει η νύχτα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για να βρεθούν επιζώντες συνεχίζονται μέρα και νύχτα, αλλά οι ελπίδες λιγοστεύουν όσο περνούν οι μέρες. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 279 και αναμένεται να αυξηθεί, αφού πολλοί είναι οι αγνοούμενοι.

Ο 18χρονος Μεσούτ Οζάν Γιλμάζ κατάφερε να επιζήσει εγκλωβισμένος κάτω από τα συντρίμμια για 32 ώρες. Είχε εγκλωβιστεί όταν κατέρρευσε το κτίριο της καφετέριας που βρισκόταν με τους φίλους του. «Ο χώρος που είχαμε ήταν πολύ στενός. Οι άνθρωποι πολεμούσαν να αποκτήσουν περισσότερο χώρο, προκειμένου να επιζήσουν» ανέφερε ο Γιλμάζ σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk.

Για να βοηθηθούν οι άστεγοι στήνονται από αξιωματούχους αυτοσχέδια νοσοκομεία και κουζίνες, ενώ η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα στείλει 12.000 επιπλέον σκηνές στις πόλεις Ερτζίς, Βαν καθώς και στα γύρω χωριά.

Τα κτίρια που κατέρρευσαν υπολογίζονται στα 970, ενώ οι μετασεισμοί είναι συνεχείς και ισχυροί.