Ένα παλιό εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ, του Γερμανού βιομηχάνου που έσωσε περίπου 1.000 Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίστηκε «πολιτιστικό μνημείο» και θα στεγάσει ένα μουσείο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας.
Το παλιό υφαντουργείο, που σήμερα είναι εγκαταλειμμένο, βρίσκεται στο Μπρένετς, μια κοινότητα που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Σβίτανι, τη γενέτειρα του Σίντλερ.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου, η Σιμόνα Τσιγκάνκοβα, διευκρίνισε ότι ορισμένα τμήματα του κτιρίου χαρακτηρίστηκαν «πολιτιστικό μνημείο». Πρόκειται για τρία κτίσματα του 19ου αιώνα που στέγαζαν ένα χημείο, ένα νηματουργείο και μια αποθήκη χημικών υλών, καθώς και για την αυθεντική πύλη εισόδου του εργοστασίου.
Ο Όσκαρ Σίντλερ (1908-1974) τιμήθηκε το 1967 με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» καθώς έσωσε από τον θάνατο 1.200 Εβραίους τους οποίους απασχολούσε στα εργοστάσιά του στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, δύο χώρες υπό ναζιστική κατοχή. Στην ιστορία αυτή βασίστηκε η ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Ένα τσεχικό ίδρυμα έχει προτείνει να αποκαταστήσει το συγκρότημα του Μπρένετς και να το μετατρέψει σε μνημείο του Ολοκαυτώματος. Στο μουσείο θα περιληφθεί και μια έκθεση που θα αφορά τη ζωή του Γερμανού βιομηχάνου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος του Ολοκαυτώματος και του Όσκαρ Σίντλερ», ο Γιάροσλαβ Νόβακ.