Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Υεμένη διαδήλωσαν σήμερα στη Σαναά με αίτημα την άσκηση πιέσεων από τον ΟΗΕ για να αναγκαστεί ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Γιατί ο κόσμος σιωπά την ώρα που σκοτώνεται ο λαός της Υεμένης», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Αλλαγής, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης στο κέντρο της Σαναά.
«Η διαδήλωσή μας είναι ένα μήνυμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να του ζητήσουμε να ασκήσει πιέσεις στον Σάλεχ και στους υπόλοιπους του καθεστώτος του για να φύγουν», δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ Άσαλ, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης και μέλος της Επιτροπής της Νεολαίας της Επανάστασης.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν στον τομέα που ελέγχουν οι στρατιώτες που έχουν ταχθεί με το κίνημα αμφισβήτησης, προκειμένου να αποφευχθούν συμπλοκές με τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον Σάλεχ.
Η Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων που διοικεί ο στρατηγός που έχει ενταχθεί στο κίνημα αμφισβήτησης Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ ελέγχει ένα μέρος της Σαναά, ενώ ο στρατός που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλεχ ελέγχει το υπόλοιπο τμήμα της πρωτεύουσας.
Η αντιπολίτευση στην Υεμένη δήλωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ μιας εξέτασης της πολιτικής κρίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Τζαμάλ μπεν Όμαρ αναμένεται να παρουσιάσει αύριο έκθεση για την κατάσταση στην Υεμένη.
Εξάλλου δεκάδες δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν σήμερα καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα την απελευθέρωση ενός συναδέλφου τους, του Μοχάμαντ Σουντάμ, ο οποίος είναι ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και διερμηνέας του προέδρου Σάλεχ. Ο Σουντάμ συνελήφθη σε οδόφραγμα της Πρώτης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων την Παρασκευή στη Σαναά, καθώς πήγαινε από το αεροδρόμιο προς το σπίτι του.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν τη μεσολάβηση της Ταουακόλ Κάρμαν, η οποία τιμήθηκε την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και συναδέλφων τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Σουντάμ.
Οι απαγωγές αξιωματικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αυτές που γίνονται ως αντίποινα στις πρώτες αποτελούν συχνό φαινόμενο μεταξύ αντίπαλων μονάδων του στρατού.