Την Τρίτη θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Λιβερία για την ανάδειξη προέδρου, Βουλής και Γερουσίας, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν την εύθραυστη ειρήνη.

Η χώρα βγήκε πριν από οκτώ χρόνια από δύο εμφυλίους πολέμους και σε αυτήν εξακολουθούν να κυκλοφορούν όπλα και μισθοφόροι που πολέμησαν πρόσφατα στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού.

Οι 8.000 άνδρες της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβερία, η εντολή των οποίων ανανεώθηκε για ένα έτος, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για το φόβο βιαιοτήτων εκ μέρους των μισθοφόρων που, αφού συμμετείχαν στη μετεκλογική σύγκρουση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, κρύβονται στη Λιβερία.

Η προεκλογική εκστρατεία, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, ήταν ως τώρα ήρεμη, παρότι υπήρξαν λίγα κρούσματα βίας και εκφοβισμού, τα οποία καταδικάστηκαν δριμύτατα από την πρόεδρο Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ.

Η Τζόνσον Σέρλιφ βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και διεκδικεί μια νέα πενταετή εντολή. η επονομαζόμενη «σιδηρά κυρία», μπήκε στην ιστορία όταν έγινε το 2005 η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική. Θεωρείται από τα φαβορί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2011 που θα ανακοινωθεί σήμερα.

Μεταξύ των 16 άλλων υποψηφίων για την προεδρία, περιλαμβάνονται ο νομικός Τσαρλς Μπρούμσκιν, αλλά και ο πρώην πολέμαρχος Πρινς Τζόνσον, ο οποίος το 1990 είχε παρακολουθήσει πίνοντας μπύρα τα βασανιστήρια που οδήγησαν στο θάνατο τον πρόεδρο Σάμιουελ Ντόε.