Κανονικά θα συνεχιστεί η δίκη Ρούμπι-Γκέιτ κατά του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά το αίτημα του υπέβαλε η υπεράσπιση χθες στους δικαστές να «παγώσουν» την υπόθεση μέχρι να αποφανθεί σχετικά το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, οι δικαστικοί του Μιλάνου αποφάνθηκαν ότι «οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δίκες μπορούν να σταματήσουν προσωρινά, καθορίζονται σαφώς από τον νόμο. Κατά συνέπεια, το δικαστήριο πρέπει να ακολουθήσει τους νόμους αυτούς και δεν μπορεί να δράσει αυτόνομα».
Τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι συνήγοροι του Μπερλουσκόνι θα αποφασίσουν να καταθέσουν νέα προσφυγή, με την οποία θα προσπαθήσουν να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα του ισχύοντος νόμου, ο οποίος αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της κάθε δίκης σε βάρος του μεγιστάνα πρωθυπουργού.
Στις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται, επίσης, να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το αν ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη του Μιλάνου ή από ειδικό δικαστήριο υπουργών.
Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει, όμως, και η δίκη σε βάρος των τριών στενών φίλων και συνεργατών του: του δημοσιογράφου Εμίλιο Φέντε, του ατζέντη ηθοποιών και μοντέλων Λέλε Μόρα και της περιφερειακής συμβούλου του Μιλάνου, Νικόλ Μινέτι. Και οι τρεις κατηγορούνται ότι ενέχονται σε προαγωγή στην πορνεία και η δικαστής αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες Μαρία Γκράτσια Ντομάνικο αποφάσισε χθες την οριστική παραπομπή τους σε δίκη.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του Καβαλιέρε, η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, γράφει σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός, δεν βλέπει την ώρα να ανακοινώσει επίσημα στους ιταλούς ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Περιμένει μόνο την καταλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τρόπο, για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του».
Σύμφωνα, τέλος, με την Κοριέρε, ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε να μην συνδέεται πλέον το όνομά του με το σύμβολο του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας. Η απόφαση οφείλεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι μόνο το 15% του πληθυσμού είναι πλέον διατεθειμένο να εμπιστευθεί και πάλι τον πρωθυπουργό, ανεξάρτητα από την όποια προσωπική του «περιπέτεια» και από την οικονομική κρίση.