Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαιρέτισε σήμερα την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας να αναστείλει το μέτρο της απαγόρευσης του μπουρκίνι σε ένα γαλλικό θέρετρο, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις κατά του μπουρκίνι ευνοούν τον στιγματισμό των μουσουλμάνων.
«Οι αποφάσεις αυτές δεν βελτιώνουν την κατάσταση της ασφάλειας, αντιθέτως τείνουν να τροφοδοτούν τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον στιγματισμό των ανθρώπων της μουσουλμανικής πίστης στη Γαλλία, ιδιαίτερα τις γυναίκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία.
«Οι κώδικες ένδυσης, όπως οι αποφάσεις κατά του μπουρκίνι, επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια και υπονομεύουν την αυτονομία τους με την απάρνηση της ικανότητάς τους να λαμβάνουν με ανεξάρτητο τρόπο αποφάσεις για τον τρόπο ένδυσής τους», σημειώνει.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ υπογραμμίζει εξάλλου ότι βάσει των διεθνών προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «δεν επιτρέπεται» να τίθενται όρια στην ελευθερία οποιουδήποτε ανθρώπου να εκφράσει τη θρησκεία του ή τις πεποιθήσεις του, και μέσω των ενδυματικών του επιλογών, «παρά μόνον σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων αν τίθεται θέμα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας ή των ηθών».
Επιπλέον βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέτρα που υιοθετούνται στο όνομα της δημόσιας τάξης θα πρέπει να είναι εύστοχα, απαραίτητα και αρμόζοντα, υπενθυμίζει η Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της.
Οι δημοτικές αρχές περίπου 30 παραθαλάσσιων πόλεων της Γαλλίας, κυρίως στην Κυανή Ακτή, απαγόρευσαν φέτος το καλοκαίρι το μπουρκίνι, το μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα, ορισμένες επιχειρηματολογώντας ότι συνιστά πρόκληση μετά την ισλαμιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια και προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων.
Την περασμένη Παρασκευή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανέστειλε το μέτρο της απαγόρευσης του μπουρκίνι σε ένα γαλλικό θέρετρο και προειδοποίησε τους δημάρχους ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του μπουρκίνι θα πρέπει να στηρίζεται σε «αποδεδειγμένους κινδύνους» για τη δημόσια τάξη.