Οι συνομιλίες του Κουαρτέτου των διαμεσολαβητών για το Μεσανατολικό με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναρχίσουν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπήρξαν «παραγωγικές» και πρέπει να συνεχιστούν, είπε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ χθες.
Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον είχε επισημάνει πως διεξάγονται «εντατικές» διπλωματικές επαφές για το θέμα στην διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» για να αποφευχθεί μια «αναμέτρηση» στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά το Μεσανατολικό ζήτημα.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς όμως δήλωσε νωρίτερα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την ένταξη στον Οργανισμό ενός Παλαιστινιακού κράτους, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις περί σοβαρής κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Αμπάς είπε στον Μπαν ότι θα ζητήσει να υπάρξει ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή.
Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε πρόταση απόφασης με αυτό το περιεχόμενο.
Ο Μπαν απάντησε στον Αμπάς ότι θα παραπέμψει όποιο αίτημα του υποβληθεί στο ΣΑ, ενώ κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επαναλάβουν τις διμερείς συνομιλίες σε «ένα θεμιτό και ισορροπημένο πλαίσιο», είπε ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Νεσίρκι.
Διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό — το λεγόμενο Κουαρτέτο — συμμετείχαν σε συναντήσεις όλη την εβδομάδα για το θέμα αυτό.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε χθες να αρχίσουν άμεσες διμερείς διαπραγματεύσεις. Είπε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Αμπάς στη Νέα Υόρκη — όμως δεν προανήγγειλε καμιά παραχώρηση όσον αφορά τα θέματα που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι καθιστούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αδύνατη.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα και ξέσπασε κόλαση εναντίον μας», είπε νωρίτερα χθες ο Αμπάς. Από τώρα ώσπου να μιλήσω, έχουμε μόνο μια επιλογή: να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά. . . θα αποφασίσουμε».
Η κυβέρνηση Ομπάμα επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ, ενώ αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υποχωρήσουν, θα προτείνουν να διακοπεί η βοήθεια που τους παρέχεται από τις ΗΠΑ, που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως. Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να δώσει βοήθεια ύψους 200 εκατ. δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή το προσεχές διάστημα, αλλά το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θα προκύψει.
Ο Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Χθες συναντήθηκε με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι φλερτάρουν με την καταστροφή. «Η μόνη λύση είναι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες», είπε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια τοποθέτηση που συμμερίστηκε και η Βρετανία.
Η άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου — οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία ήδη έχουν διαταραχθεί σοβαρά.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα στο Πεντάγωνο και συζήτησαν τις «πολιτικές μεταβολές στην περιφέρεια» της Μέσης Ανατολής. Επισήμαναν την σημασία της «διατήρησης του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος» του Ισραήλ στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάγκλας Ουίλσον σε ένα ανακοινωθέν του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας.