Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη και επισκέφθηκαν επί μια ώρα το νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου συνομίλησαν με τραυματίες.

Ο Σαρκοζί και ο Κάμερον διέσχισαν εν μέσω του πλήθους τους διαδρόμους του σύγχρονου αυτού νοσοκομείου, το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν υπέστη μεγάλες ζημιές από τον πόλεμο. Επισκέφθηκαν τρεις θαλάμους όπου μίλησαν με τραυματίες και γιατρούς.

Οι ηγέτες των δύο χωρών, οι οποίες είχαν κύριο ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Καντάφι, έφθασαν χωριστά λίγο μετά τις 10:30′ τοπική ώρα (11:30′ ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όπου τούς υποδέχτηκαν ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελατζαλίλ και ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Όταν ο Σαρκοζί ρωτήθηκε αν οι επευφημίες τον χαροποιούν, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Δεν είναι θέμα ευχαρίστησης, είναι εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπεις τους νεαρούς Άραβες να στρέφονται προς τις δύο μεγάλες χώρες της Δύσης για να πουν ευχαριστώ. Αυτό αποδεικνύει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής δεν είναι μοιραίο να συμβεί».

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε στο Λονδίνο ότι θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων στερλινών (688 εκατομμύρια ευρώ) από τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία.

Η Βρετανία θα βοηθήσει τη Λιβύη στη διαχείριση των αποθεμάτων χημικών όπλων και ναρκών που υπάρχουν από την εποχή του Καντάφι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφέροντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα σήμερα.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να μην υπάρξει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή «αντίποινα» στη Λιβύη, ενώ κάλεσε τις χώρες όπου έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «κανένας υπολογισμός», «καμία κρυφή συμφωνία όσον αφορά τον πλούτο της Λιβύης, δεν ζητάμε να μας δοθεί κανένα προνόμιο. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε ότι πρέπει να κάνουμε επειδή ήταν το σωστό».

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του θα βοηθήσει τη Λιβύη να εντοπίσει τον πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ο οποίος κρύβεται.