«Απαράγραπτο νόμιμο δικαίωμα» των Παλαιστινίων χαρακτηρίζει η Κίνα το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, επιβεβαιώνοντας πως υποστηρίζει το αίτημα αυτό.

«Αντιλαμβανόμαστε, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε το παλαιστινιακό σχέδιο να υποβληθεί το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου.

Ελλείψει προοπτικής να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προτίθεται να παρουσιάσει το παλαιστινιακό αίτημα στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος είναι απαράγραπτο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε η Τζιανγκ. “Θα φέρει επίσης μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, ο Γου Σίκε, είχε ήδη ενημερώσει την Παλαιστινιακή Αρχή ότι το Πεκίνο θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης ενός Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, είχε μεταδώσει στα τέλη Αυγούστου το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα έχουν την υποστήριξη περισσότερων από 150 χωρών, από τα 192 μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ.