Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα θέσεις των ανταρτών σε μάχες που διεξήχθησαν βόρεια του Χαλεπίου, καθώς η κατάπαυση του πυρός στην ίδια την πόλη έχει λήξει, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας αντάρτης που η ομάδα του μάχεται στην περιοχή.
Οι μάχες επικεντρώθηκαν γύρω από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή Χανταράτ η οποία είναι σημαντική επειδή βρίσκεται κοντά στην τελευταία διαδρομή που οδηγεί στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές του Χαλεπιού. Ο αντάρτης ανέφερε πως ορισμένες από τις θέσεις που χάθηκαν από φιλοκυβερνητικούς μαχητές έχουν ανακαταληφθεί.
Η 48ωρη εκεχειρία στην πόλη Χαλέπι την οποία είχε ανακοινώσει ο συριακός στρατός τη Δευτέρα έληξε σήμερα στις 01:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση της εκεχειρίας την οποία πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αποσκοπώντας στην αναβίωση μιας ευρύτερης συμφωνίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών η οποία έχει καταρρεύσει στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Συρίας.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι αντάρτες κατέλαβαν ένα αλαουίτικο χωριό στη δυτική Συρία που τελούσε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και απήγαγαν αμάχους που ζουν εκεί. Το χωριό αλ-Ζάρα βρίσκεται περίπου 35 χλμ. βόρεια της πόλης Χομς.
Μεταξύ των ομάδων των ανταρτών που επιτέθηκαν στο αλ-Ζάρα είναι και το Μέτωπο Νούσρα που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει για πρώτη φορά από το 2012 στην Νταράγια, προπύργιο των ανταρτών νοτιοδυτικά της Δαμασκού, η οποία πολιορκείται από τον συριακό στρατό.
«Η ΔΕΕΣ, ο συριακός Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΗΕ θα διοχετεύσουν σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Νταράγια (…) για πρώτη φορά από την έναρξη της πολιορκίας τον Νοέμβριο του 2012», ανέφερε ο Πάβελ Κρίσιεκ, εκπρόσωπος του ΔΕΕΣ στη Συρία.
Η Νταράγια είναι ένα πολύ συμβολικό για την αντιπολίτευση προπύργιο των ανταρτών γιατί διαφεύγει από τον κυβερνητικό έλεγχο εδώ και τέσσερα χρόνια. Η πόλη ήταν στην αιχμή της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.
Στην πόλη, η οποία σήμερα έχει σχεδόν πλήρως καταστραφεί και έχει χάσει το 90% των 80.000 κατοίκων της, εκείνοι που παραμένουν αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, περιλαμβανομένων και βασικών ειδών διατροφής.