Την απόφαση για την προκήρυξη εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιάνοφσκι.
Χθες το βράδυ σημειώθηκε εκ νέου ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων. Περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χθες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου.
Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως ισχυρή δύναμη της αστυνομίας τους εμπόδισε την πρόσβαση. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.
Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά πιο ήρεμη σε σχέση με αυτήν το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα γραφείο που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο κ.Ιβάνοφ στο κέντρο των Σκοπίων και συγκρούστηκαν έντονα με την αστυνομία.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για απονομή χάριτος σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν όμως το χθες βράδυ στα Σκόπια και αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ. Στο σημείο είχε παραταχθεί επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η συγκέντρωση των υποστηρικτών της κυβέρνησης έληξε ειρηνικά.
Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για αμνήστευση συνολικά 56 πολιτικών και συνεργατών τους έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό, ενώ επικρίθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή του κ.Ιβάνοφ θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του κράτους δικαίου και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας και ζήτησαν από αυτόν να την ανακαλέσει.
Μεταξύ αυτών στους οποίους ο κ. Ιβάνοφ απένειμε χάρη είναι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι (από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο κ.Ιβάνοφ), πολλά στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την αμνηστία, καθώς, όπως είπε, όλες οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «κατασκευασμένες».
Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε χθες ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις έντιμες προθέσεις του πρόεδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ούτε τίθεται θέμα νομιμότητας και συνταγματικότητας της απόφασης του περί χορήγησης αμνηστίας.
Ωστόσο, ο κ.Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι το κόμμα του αποστασιοποιείται από την απόφαση του κ. Ιβάνοφ, καθώς, όπως είπε, αυτή, παρεμποδίζει τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα.
Σήμερα το πρωϊ, το κυβερνών κόμμα του κ.Γκρούεφσκι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι στη διάρκεια της ημέρας θα προτείνει στα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας να υπογράψουν κοινή επιστολή προς τον κ. Ιβάνοφ, με την οποία θα ζητηθεί από αυτόν να ανακαλέσει την απόφασή του για αμνήστευση.