Μετά από τέσσερις ημέρες ομηρείας όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη, όπου κρατούνταν από ένοπλους πιστούς στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που βρίσκονταν σε αυτό.

Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.

Νωρίτερα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) είχαν καλέσει όλα τα μέρη στη Λιβύη να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στη χώρα.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που έχει αναγνωριστεί από αρκετά κράτη, πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει στους επαγγελματίες της ενημέρωσης να καλύψουν αυτόν τον πόλεμο με κάθε ελευθερία και κάθε ασφάλεια» αναφέρει ανακοίνωση των RSF, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι.

«Το ξενοδοχείο πολιορκείται από οπαδούς του Μουάμαρ Καντάφι. Αναγκάζουν δημοσιογράφους να φύγουν. Οι τελευταίοι κρατούνται ως όμηροι στον πρώτο όροφο του κτιρίου, κρατούμενοι ενός καθεστώτος που αρνείται να παραδώσει τα όπλα. Οι διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνές» έλεγε η ανακοίνωση.

Η ένωση, που χαρακτήρισε την κατάσταση ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι που κρατούνταν στο ξενοδοχείο Rixos ήταν 37.