Την τελευταία παράσταση φαίνεται πως δίνει ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι αφού βρίσκεται μία ανάσα πριν το τέλος της 42χρονης κυριαρχίας του.

Πρωταγωνιστής σε ένα θέατρο του παραλόγου αρνείται να αποδεχτεί την σκληρή πραγματικότητα που τον θέλει εκτός Λιβύης.

Οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι και έστησαν ένα ξέφρενο γλέντι για να γιορτάσουν την ελευθερία τους από το απολυτραρχικό καθεστώς.

Λίγο μετά την είσοδο των εξεγερμένων στην Πράσινη πλατεία, το ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι το τέλος της Καντάφι-εποχής είναι πολύ κοντά. Ο λίβυος ηγέτης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμεριστεί αυτήν την άποψη και να καταθέσει τα όπλα. Δηλώνει παρών και αποφασισμένος να αντισταθεί με νύχια και με δόντια.

Οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν πλήθος αγανακτισμένων να ξεχυθεί στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες και να φωνάζει «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Κραυγές ενθουσιασμού γεμίζουν και την Βεγγάζη , με χιλιάδες κατοίκους να ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη. Το βρετανικό κανάλι Sky News μεταδίδει εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζητά από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία εκδίκησης και αντιποίνων για ότι έγινε, προειδοποιώντας τους να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης.

Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδει ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας. Από τις 06:00 τοπική ώρα από τα νότια της πόλης ακούγονται πυρά ελαφρών και βαρέων όπλων. Λίγο αργότερα, ξένοι δημοσιογράφοι που διαμένουν στο ξενοδοχείο «Rixos» ακούν πυρά από καλάσνικοφ.

Σε σύντομη συνέντευξή του προς το αλ Τζαζίρα, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ο Μοχάμεντ Καντάφι ένας από τους γιους του Μουάμαρ, δηλώνει πως βρίσκεται σπίτι του και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί, χωρίς να διευκρινίζει σε π[οια συνοικία βρίσκεται η κατοικία.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, εάν ο Μουαμάρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρηση του, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Αλ Αραμπίγια.

Ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, αρχηγός των αντικαθεστωτικών και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπληγρώνει, πως οι επαναστατικές δυνάμεις της οργάνωσης θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για την προστασία των πολιτών και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο της δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ζωή των Λίβυων.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντριου Φογκ Ρασμούσεν δηλώνει πως «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολίτες της Λιβύης, αλλά και με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει», ενώ τόνισε πως μόνο με τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και άμεση μεταβίβαση εξουσίας στη Λιβύη.

Στο μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, επανέρχεται με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να «σώσουν την Τρίπολη» από την επιθετικότητα των επαναστατών.

«Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», δηλώνει ο Καντάφι, ενώ το Αλ Αραμπίγια μεταδίδει εικόνες πολιτών που γιορτάζουν στο κέντρο της Τρίπολης και ξηλώνουν από τους τοίχους αφίσες του Λίβυου ηγέτη.