Μετά την ανακοίνωση από το Αλ Τζαζίρα της εκτέλεσης του Γάλλου ομήρου Μισέλ Ζερμανό, ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να συγκαλέσει αύριο το πρωί το περιορισμένο συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας.
Νωρίτερα το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε ανακοινώσει πως δεν υπήρχε επιβεβαίωση για το χρόνο της εκτέλεσης του γάλλου ομήρου από την ομάδα της Αλ Κάιντα και πως το Παρίσι προσπαθούσε να επαληθεύσει την πληροφορία του Αλ Τζαζίρα.

«Ανακοινώνουμε ότι εκτελέσαμε τον γάλλο όμηρο που ονομάζεται Μισέλ Ζερμανό, το Σάββατο 24 Ιουλίου, για να εκδικηθούμε τα έξι αδέλφια μας που σκοτώθηκαν στην άνανδρη επιχείρηση της Γαλλίας, μαζί με τις δυνάμεις της Μαυριτανίας κατά μίας μονάδας της Αλ-Κάιντα», ήταν η δήλωση του αρχηγού της Aqmi (της ομάδας-παρακλάδι της Αλ Κάιντα που δρα στην περιοχή), Αμπού Μουσάμπ Αμπντελουαντούντ σε ηχογραφημένο μήνυμα του.

Η Γαλλία είχε συμμετάσχει την Πέμπτη το πρωί σε μια επιδρομή εναντίον μιας βάσης της Aqmi στο Μάλι στην οποία, σύμφωνα με ένα γάλλο αξιωματούχο, πίστευε ότι θα βρει τον όμηρο, που κρατείται από τον Απρίλιο. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα επτά θανάτους, σύμφωνα με τις αρχές της Μαυριτανίας, μεταξύ των μελών της ομάδας αυτής που συνδέεται με την Aqmi.