Δέκα οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισαν σήμερα να μη συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη έρευνα για τις πρακτικές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατηγορούνται για συνέργια σε βασανιστήρια σε υπόπτους για τρομοκρατία.

«Επιθυμούμε να συμμετέχουμε στην αναζήτηση της αλήθειας», υπογραμμίζουν σε επιστολή τους οι οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve, μία οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί κυρίως πρώην κρατούμενους στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

«Όμως πιστεύουμε ότι η διαδικασία που τηρείται δεν είναι ούτε αξιόπιστη, ούτε διαθέτει την απαραίτητη διαφάνεια για να επιτύχει αυτόν τον στόχο», επισημαίνεται στην επιστολή, με την οποία οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι δεν επιθυμούν πλέον να συμμετέχουν στις συναντήσεις με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες, ούτε να της δώσουν στοιχεία.

Σε αυτή την επιστολή δικηγόροι των φερόμενων θυμάτων εκφράζουν επίσης την επιθυμία τους να αποσυρθούν από τη διαδικασία.

Η απόφαση αυτή των οργανώσεων έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου της έρευνας, το οποίο ορίζει ότι η απόφαση για το αν θα δημοσιοποιηθούν ή όχι τα έγγραφα που θα συλλεχθούν στη διάρκεια των ερευνών εναπόκειται στην κυβέρνηση. Επιπλέον τα φερόμενα θύματα και οι δικηγόροι τους δεν θα μπορούν να ανακρίνουν αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα, και η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τις εργασίες της, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την υπαναχώρηση των οργανώσεων και των δικηγόρων, αλλά διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει το έργο της.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα ξεκινήσει μία ανεξάρτητη έρευνα, της οποίας θα προΐσταται ένας πρώην δικαστής, για τις κατηγορίες συνέργιας σε βασανιστήρια που έχουν διατυπωθεί εναντίον της MI5 και της MI6, τις υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού της Βρετανίας.