Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να δουλεύουν σε διαφορετικά πλάνα προϋπολογισμού σε μία διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια να «πιάσουν» μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

«Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να τα ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα», σχολιάζει η Financial Times.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μερικές αγχωτικές ημέρες που έρχονται – αγχωτικές τόσο για τις αγορές σε παγκόσμια βάση όσο και για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο επιστάτης του Λευκού Οίκου, Μπιλλ Ντέιλυ.

Ο Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Λευκό Οίκο με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ενώ ο Τζων Μπόϊνερ, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, ηγήθηκε μίας τηλεδιάσκεψης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι μία γρήγορη συμφωνία χρειάζεται να παρθεί ώστε να αποτρέψει την ζημία στην εμπιστοσύνη των αμερικανικών κεφαλαίων.

Ο κ. Μπόϊνερ επανέλαβε την υποστήριξη του σε μία διπολική συμφωνία, με μία πρωταρχική προσωρινή λύση για να καθησυχάσει τους επενδυτές και οι περισσότερο θεμελιώδεις αλλαγές να αφεθούν για αργότερα. «Θα πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία δύο σταδίων. Δεν είναι φυσιολογικό να γίνουν όλα με ένα βήμα», δήλωσε ο Αμερικάνος πολιτικός στο Fox News.