«Με την Μαρίν στον βορρά και την Μαριόν στο νότο» έκλεισαν χθες βράδυ οι κάλπες του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Έχουν και οι δύο το επώνυμο Λεπέν και απέσπασαν πάνω από το 40% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια Νορ-Πα ντε Καλέ-Πικαρδία, βορειοδυτικά, με 40,6% και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν στην περιφέρεια «PACA» όπως είναι τα αρχικά της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, με 41,67%.
Η 26χρονη Μαριόν δεν ξεπέρασε μόνο τη θεία, αλλά «συνέτριψε» τον 60χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, για χρόνια δήμαρχο της Νίκαιας και πρώην υπουργό Κριστιάν Εστροζί, που συγκέντρωσε μόλις το 26,5%.
Τη μόνη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί, να μην ταπεινωθούν στο δεύτερο γύρο από τα στελέχη της Μαρίν Λεπέν, τους την προσφέρουν τελικά οι σοσιαλιστές, αποσυρόμενοι από τρεις συνολικά περιφέρειες: τις προαναφερθείσες δύο αλλά και στα βορειοανατολικά την Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου προηγείται ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό. Την τελική απόφαση και για την απόσυρση στην τρίτη περιφέρεια, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, μιλώντας μάλιστα για «θυσία» των σοσιαλιστών, αφού θα είναι απόντες από τη ζωή του τόπου τους για 5 έτη.
Νικήτρια σε 6 περιφέρειες η ακροδεξιά στον πρώτο γύρο, διατηρεί τη δυνατότητα να είναι παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10%, επιτρέποντας στην Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το EM είναι πλέον «το πρώτο κόμμα».
Το σίγουρο είναι ότι ριζώνει πλέον ένα τριμερές κομματικό σύστημα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, δίπλα στη δημοκρατική δεξιά των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές.
Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία που έχει δομηθεί στον δικομματισμό δεξιά-αριστερά δημιουργεί μια σχετική σύγχυση και υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν πολιτικό λόγο και επιλογές, ώστε να επανασυνδεθούν με τους εκλογείς τους.
Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε 28,42%, ποσοστό δυόμισι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο 11,42% του πρώτου γύρου που είχε συγκεντρώσει στις περιφερειακές του 2010.
Από το 2012 και μετά η πορεία της ακροδεξιάς υπήρξε εντυπωσιακά ανοδική: στις προεδρικές του 2012 η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9%, στις ευρωεκλογές 25%, ποσοστό που ξεπέρασε στις νομαρχιακές που ακολούθησαν και σήμερα προσεγγίζει το 30%.
Με αυτά τα δεδομένα οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η ψήφος στην Λεπέν δεν μπορεί πλέον σήμερα να θεωρηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μάλλον ως ψήφος αποδοχής.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ερβέ Λε Μπρα πρόκειται για μια ψήφο που μοιάζει με «κλήρωση λαχείου»: οι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, γιατί όχι, αυτό που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει. Ακούν τα μηνύματα, πειστικά ή μη, επιχειρούν όμως, «έστω και εάν δεν πολυξέρουν το που θα τους βγάλει».
Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των εκλογέων το σημαντικό που έδειξαν οι χθεσινές εκλογές είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα για τους νέους που ψήφισαν.
Ο Ετιέν Μερσιέ της εταιρείας Ipsos, διευκρινίζει ότι πρόκειται για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών που λόγω της μεγάλης αποχής (των νέων) αποτελούν το 1/3 του συνόλου. Παρόλα αυτά οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι μέσω των νέων η Μαρίν Λεπέν «προετοιμάζει το μέλλον».
Παραδόξως, οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) είναι αυτοί που αντιστέκονται πιο πολύ στην ψήφο Λεπέν. Προτίμησαν για ακόμα μια φορά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί (38%), ακολουθούν οι σοσιαλιστές (24%) , το δε ΕΜ έρχεται τρίτο με 22%. Το ΕΜ είναι επίσης πρώτο κόμμα στην εργατική τάξη με 46%, ενώ έχει επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους επικεφαλής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραμένει σταθερό στον αγροτικό κόσμο.
Τα τελευταία μάλιστα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αρχίσει να διεισδύει και στον κόσμο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ένας ΔΥ στους τρεις, αναγνωρίζει ότι μπορεί να ψηφίσει ΕΜ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Ipsos.
To EΜ της Μαρίν Λεπέν ευρίσκεται πλέον μέσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, στοιχείο που είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, 18 μόλις μήνες από τις προεδρικές του 2017.