Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν μια νέα βαθμίδα της τρομοκρατίας και έκφραση μιας νέας τακτικής του «Ισλαμικού Κράτους», τονίζει ο ερευνητής θεμάτων τρομοκρατίας στο Kings College του Λονδίνου, Πέτερ Νόιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Ο Π. Νόιμαν, συγγραφέας του νέου βιβλίου, με τίτλο «Οι νέοι τζιχαντιστές-ΙΚ, Ευρώπη και το επόμενο κύμα τρομοκρατίας» σημειώνει πως οι επιθέσεις κατευθύνονταν απ’ ευθείας από το Ισλαμικό Κράτος -και αυτό είναι κάτι καινούριο, καθώς το ΙΚ θέλει εδώ και 14 μήνες να πραγματοποιήσει κτυπήματα στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα άφηνε να το κάνουν ανειδίκευτοι, μεμονωμένοι δράστες, οι οποίοι είναι ήδη στην Ευρώπη. Τώρα όμως, τώρα τα κτυπήματα στο Παρίσι συνιστούν μια κλιμάκωση, παρότι πολλοί είχαν πιστέψει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι καν σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο, αναφέρει ο Πέτερ Νόιμαν. Προσθέτει δε, πως το διαφορετικό στις επιθέσεις στο Παρίσι, συνίσταται στο ότι πίσω από αυτές βρίσκεται κάποια εμπειρογνωμοσύνη και νοημοσύνη, προετοιμασία και επικοινωνία, καθώς και ένα είδος στρατιωτικής εκπαίδευσης, ατόμων με ικανότητες.
Ο ίδιος θεωρεί πως με τις επιθέσεις σκεπάστηκε μία αδυναμία, καθώς στη Συρία και στο Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος, βρίσκεται υπό πίεση και θέλει να αποπροσανατολίσει από αυτό το γεγονός – ενώ στις κεντρικές περιοχές είναι εδώ και μήνες σε άμυνα. Για το Ισλαμικό Κράτος, η δημόσια εικόνα του είναι πολύ σημαντική, καθώς μ’ αυτήν πρέπει να εμφανίζεται ως επιτυχημένο.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην Ευρώπη αυξάνεται όσο πιο επιτυχημένη είναι η επέμβαση της Δύσης στη Συρία και στο Ιράκ, αναφέρει ότι αυτό είναι μια πιθανή ερμηνεία των τρομοκρατικών επιθέσεων – προειδοποιεί όμως ταυτόχρονα, πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνονται οι επεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προετοιμασία των επιθέσεων διάρκεσε πολλές εβδομάδες αν όχι και μήνες, οι ίδιες υπήρξαν μια σύνθετη επιχείρηση υλοποιημένη από μία ομάδα που είχε συσταθεί συστηματικά και επαγγελματικά με βάση τις ικανότητες των μελών της, τα οποία ήταν τουλάχιστον οκτώ και πιθανόν περισσότερα – ενώ υπήρξε πολλή επικοινωνία και σε ηλεκτρονική μορφή. Απ’ αυτό, υποστηρίζει ο Π. Νόιμαν, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως μπορεί να υπήρξε και κάποια υποκλοπή.
Στη συνέντευξή του στην «Κουρίρ» ο Πέτερ Νόιμαν προειδοποιεί ότι στο θέμα των προσφύγων θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να ενεργεί με υπευθυνότητα, καθώς ξεκινά πάλι η συζήτηση ότι με τους πρόσφυγες διεισδύουν απαρατήρητοι και δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν υπάρχει καμία μαζική διείσδυση και εξάλλου οι πρόσφυγες βρίσκονται σε φυγή ακριβώς για να γλυτώσουν από αυτή την τρομοκρατία, και θα ήταν τελείως λάθος να ειπωθεί ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες είναι τρομοκράτες.
Κατά την άποψή του, αυτή η τρομοκρατία, με την οποία κανείς θα βρίσκεται αντιμέτωπος αρκετά χρόνια, αποτελεί μια πραγματική απειλή και μια πρόκληση, τόσο από άποψη πολιτική όσο και από άποψη πολιτικής ασφάλειας. Θα πρέπει «να σκεφθούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και το πώς δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του Ισλαμικού Κράτους, υιοθετώντας μια αντίληψη του κόσμου σε άσπρο-μαύρο» επισημαίνει ο Π. Νόιμαν.