Στο πένθος βύθισε την Κύπρο η χθεσινή τραγωδία στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης. Ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης είναι δώδεκα νεκροί και εξήντα δύο τραυματίες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων της τραγωδίας ανακοίνωσαν αργά χθες το απόγευμα από κοινού η αστυνομία και το Υπουργείο Άμυνας.

Τα ονόματα των δώδεκα αδικοχαμένων είναι:

Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ,
Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης,
Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,
ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,
Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης,
Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης,
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος,
Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος,
Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής,
Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου,
Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή,
Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των θυμάτων θα γίνει σήμερα με την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γεννητικής, όπως γράφει το sigmalive. Η διαδικασία της λήψης δειγμάτων γεννητικού υλικού από τους νεκρούς και τους συγγενείς τους ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

Σε όλα τα θύματα θα δοθεί μεταθανάτια προαγωγή επ’ ανδραγαθία.

Το μέγεθος της τραγωδίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από τη Ναυτική Βάση καταστράφηκαν τα πάντα. Ένας τεράστιος κρατήρας δημιουργήθηκε, εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν τα κοντέινερ-ωρολογιακές βόμβες. Μια ολόκληρη ναυτική βάση ισοπεδώθηκε. Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό, παραδόθηκε στις φλόγες. Από το Μαρί μέχρι το Ζύγι, τη Λεμεσό και το Πεντάκωμο, οι ζημιές είναι τεράστιες.

Υπό φρούρηση παρέμεινε όλη νύχτα η Ναυτική Βάση στο Μαρί. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τεκμηρίων θα ξαναρχίσουν το πρωί, με τη συνδρομή 10 πυροτεχνουργών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Λειτουργούν δύο κέντρα χειρισμού κρίσεων, ένα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και ένα στη σκηνή της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση.

Εξειδικευμένες μετρήσεις στο χώρο της Ναυτικής Βάσης θα διενεργήσουν λειτουργοί του τμήματος επιθεώρησης εργασίας, ενώ θα συνεχιστούν οι μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Παράλληλα άρχισε και η έρευνα των ανακριτικών αρχών με τη λήψη καταθέσεων.

Αναπάντητα παραμένουν αμείλικτα ερωτήματα, που αφορούν τις επιλογές, τους χειρισμούς και την εγκληματική αδράνεια των αρμοδίων, ενώ οι ευθύνες δεν σταματούν στις παραιτήσεις του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Η κοινή γνώμη απαιτεί την απόδοση ευθυνών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργάνωσαν χθες βράδυ ομάδες πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, αλλά και στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία για τα θύματα της έκρηξης στη ναυτική βάση.

Δείτε το βίντεο