Το δίπολο του πόνου και της χαράς θέλησε να τονίσει μια μητέρα η οποία ανάρτησε μια ξεχωριστή φωτογραφία του πανέμορφου μικρού κοριτσιού της την ώρα που εκείνο κοιμόταν στη μέση μιας καρδιάς φτιαγμένης από σύριγγες. Το απώτερο μήνυμα είχε ως στόχο να αποτυπώσει τη σωματική και συναισθηματική αναστάτωση που βιώνουν οι γυναίκες που περνούν από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η εικόνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Facebook από το Ινστιτούτο Sher, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές γονιμοποίησης των ΗΠΑ, αφότου η μητέρα του παιδιού η Angela κατάφερε να μείνει έγκυος μετά από προσπάθειες ενός χρόνου, συνοδευόταν από το σχόλιο «Ουάου, τι εικόνα. Ευχαριστούμε την […] Angela, που έδειξε τον ορισμό της αληθινής αγάπης και κατάφερε να φέρει στον κόσμο αυτό το πανέμορφο κοριτσάκι».
Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η εικόνα μοιράστηκε πάνω από 3.000 φορές από γονείς σε όλο τον κόσμο. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην προσπάθειά τους να συλλάβουν ένα μωρό που τόσο επιθυμούσαν να φέρουν στον κόσμο.
Σύμφωνα με το γιατρό της Angela, Molina Dayal, η εικόνα δεν απεικονίζει καν όλα αυτά τα φάρμακα που καταναλώνει μια γυναίκα που υπόκεινται σε θεραπεία γονιμότητας για να συλλάβει. Τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται απαραίτητα για να διεγείρουν τις ωοθήκες, και να αναπτύξουν ώριμα ωάρια που μπορούν να γονιμοποιηθούν ανάλογα βέβαια του προβλήματος που υπάρχει κάθε φορά.
Όπως δήλωσε η χαρούμενη μητέρα Angela στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έδωσε τις συμβουλές της σε άλλους γονείς που περνούν τον μαραθώνιο της σύλληψης. «Οι βελόνες είναι το εύκολο μέρος. Το δυσκολότερο είναι η συναισθηματική πάλη, τα σκαμπανεβάσματα που αντιμετωπίζει κανείς καθ όλη τη διαδικασία. Υπήρξε ελεύθερη για πολλά χρόνια περιμένοντας τον κατάλληλο σύντροφο να έρθει. Κατά συνέπεια από τότε κι έπειτα ήταν δύσκολο να μείνω έγκυος»
Υπήρξαν όμως κι άλλοι γονείς που μοιράστηκαν ιστορίες αλληλοϋποστήριξης. Ανάμεσα τους κι ένα άκρως συγκινητικό: «δεν είχα πει ακόμη στο σύζυγό μου περί τίνος πρόκειται όταν έκανα share την φωτογραφία στο προφίλ μου, κι είδα τα μάτια του να γεμίζουν με δάκρυα, αφού κι ο ίδιος θυμήθηκε τα ατελείωτα βράδια και τα αμέτρητα ξενύχτια τεσσάρων και πλέον χρόνων της προσπάθειάς μας»…
Το πρώτο μωρό εξωσωματικής γονιμοποίησης, η Louise Brown, συνελήφθη σε ένα πιάτο στην κλινική γονιμοποίησης του Cambridgeshire πριν από 37 χρόνια. Έκτοτε έχουν γεννηθεί πέντε εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο με εξωσωματική γονιμοποίηση.