Στο κόκκινο ανεβαίνει το θερμόμετρο ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, ενώ λίγο έλειψε να σημειωθεί σύγκρουση στον αέρα της Συρίας ανάμεσα σε δύο μαχητικά, ένα της Ρωσίας και ένα της Αμερικής.
Σήμερα εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία, της οποίας η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επέτρεψε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επανέλαβε χθες ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει θεμελιώδες σφάλμα.
Την ίδια ώρα ο συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σμηναγός Τζεφ Ντέιβις, είπε ότι η αλλαγή πορείας του αεροσκάφους είχε γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που αμερικανοί και ρώσοι αξιωματικοί είχαν μια ασφαλή εικονοτηλεδιάσκεψη με θέμα την ασφάλεια των πληρωμάτων καθώς οι δύο πλευρές εκτελούν παράλληλες στρατιωτικές δράσεις με αντικρουόμενους στόχους.
Ο Ντέιβις αρνήθηκε να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, ως προς το αν το αεροσκάφος ήταν επανδρωμένο ή όχι ή πόσο συχνά είχε γίνει αλλαγή πορείας αεροσκαφών ή πού, εκτός από το να διευκρινίσει ότι έγιναν σε συριακό εναέριο χώρο.
Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.
Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο «βορρά της επαρχίας Χάμα», στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πλέον του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας, η οποία έδωσε νέα δυναμική στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν, ωστόσο, χθες ότι το σχεδόν σύνολο των βομβαρδισμών της Ρωσίας στη Συρία δεν είχαν στόχο τους τζιχαντιστές του IΚ ή οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, αλλά μετριοπαθείς ένοπλες συριακές οργανώσεις που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Για πρώτη φορά, ρωσικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν από αντιτορπιλικά του στόλου της Κασπίας Θάλασσας, ανακοίνωσε ο Σόιγκου. Τέσσερις από αυτά εκτόξευσαν 26 πυραύλους Κρουζ εναντίον 11 στόχων του ΙΚ στη Συρία, τους οποίους κατέστρεψαν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν «σφοδρότεροι απ ‘ότι συνήθως». «Για πρώτη φορά, συνοδεύονταν από μάχες στο έδαφος μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών», δήλωσε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.