Ενόψει της παρουσίασης του αιτήματός τους για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οι Παλαιστίνοι προγραμματίζουν στα τέλη του μήνα την κατάθεση προσφυγής στον Οργανισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Η τελική απόφαση κατάθεσης ή όχι του αιτήματος θα ληφθεί κατά την ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στις 16 Ιουλίου στο Κάιρο, πρόσθεσε.

Απέναντι στην έλλειψη προοπτικής διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πριν από αρκετούς μήνες την πρόθεσή τους να ζητήσουν την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, το διάβημα αυτό δεν αντιβαίνει στις προσπάθειες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ για την εξεύρεση μιας λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στο παλαιστινιακό σχέδιο.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προετοιμασία της συνόδου στις 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσία). Άλλοι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, είπε ο Ερεκάτ, πήγαν για τον ίδιο λόγο στη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ.