Αστεία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χαρίλαος Σταυράκης, τα όσα λέγονται περί επικείμενης εισόδου της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Οι συνολικές ανάγκες είναι περιορισμένες και μπορούν να καλυφθούν σχετικά εύκολα με κάποιες κινήσεις που κάνει το υπουργείο, δήλωσε.
Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι το 2011 υπολείπεται ποσό 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν χθες με την παραχώρηση credit line από ρωσική τράπεζα, ενώ για το 2012 υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 61% κατέχουν κυπριακές τράπεζες και ημικρατικοί οργανισμοί, που αναμένεται να συμμετέχουν στις νέες εκδόσεις χρέους.
Οι ανάγκες για το έλλειμμα φθάνουν τα 630 εκατ. ευρώ και οι ανάγκες επαναχρηματοδότησης τα 1718 εκατ. ευρώ. Πέραν του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές προκύπτουν καθαρές ανάγκες 928 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Σταυράκης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά, που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 8% δίνοντας τροφή σε ψιθύρους για την ανάγκη εισόδου στον Μηχανισμό Στήριξης. Η σταδιακή μείωση του ελλείμματος, είπε, θα στείλει ορθά μηνύματα στην αγορά. Ο στόχος του υπουργείου παραμένει το 4,5% του ΑΕΠ, που ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο με την υιοθέτηση μέτρων όπως τις μισθολογικές παραχωρήσεις 35 εκατ. ευρώ από το δημόσιο και με το τέλος 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Επίσης, πρόσθεσε, αν η κυβέρνηση καταφέρει να αντλήσει χρήματα από ξένους επενδυτές με τις κινήσεις που κάνει το υπουργείο, θα σταλούν θετικά μηνύματα στη δευτερογενή αγορά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένει πως οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που ήδη κατέχουν. «Αναμένουμε πως οι τράπεζες θα διατηρήσουν τουλάχιστον το ύψος του χρέους που κατέχουν σήμερα», είπε, ενώ σημείωσε πως στις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2012 το υπουργείο Οικονομικών δεν μετρά το ειδικό ομόλογο που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2009 για στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών.