Την αναστολή όλων των σιδηροδρομικών δρομολογίων προς και από τη Γερμανία ανακοίνωσε χθες η αστυνομία της Δανίας καθώς εκατοντάδες μετανάστες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν από τρένα που έφταναν από το νότο, απαιτώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν προς τη Σουηδία.

Δύο τρένα που μετέφεραν περίπου 350 πρόσφυγες πέρασαν όλη την ημέρα «κολλημένοι» στο Rodby, το πιο πολυσύχναστο «πέρασμα» της Σκανδιναβίας προς και από τη Γερμανία, περίπου 135 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοπεγχάγης.

Οι πρόσφυγες, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκαν να καταγραφούν από τις Αρχές της Δανίας- κάτι που θα σήμαινε πως θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου στη Δανία ή να επιστρέψουν στη Γερμανία, ενώ οι ίδιοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη Σουηδία.

Ορισμένοι επιχείρησαν να το σκάσουν από τα τρένα αλλά οι περισσότεροι συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε κέντρο προσφύγων.

Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, περίπου εκατό πρόσφυγες συμφώνησαν να παραμείνουν στη Δανία και να ζητήσουν άσυλο εκεί.

Τη νύχτα επετράπη στα τρένα να συνεχίσουν στην Κοπεγχάγη με περίπου 240 επιβαίνοντες.

Η αστυνομία, που λέει πως προσέφερε στους μετανάστες διανυκτέρευση και έδειχνε «υπομονή» λόγω της «πολύ δύσκολης κατάστασης» δεν επιβεβαίωσε πως είχε δοθεί το πράσινο φως να συνεχίσουν τα τρένα προς τη δανέζικη πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα η ακτοπλοϊκή εταιρεία Scandlines ανακοίνωσε πως μόνο επιβάτες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο θα επιτρέπεται να επιβιβαστούν στα φέρι που συνδέουν το Rodby και το Puttgarden στη Γερμανία. Επίσης ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς τη Γερμανία μέσω Padborg. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με τις γερμανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία έκλεισε για κάποιες ώρες και τμήμα του αυτοκινητόδρομου κοντά στο Padborg αφότου περίπου 300 πρόσφυγες- ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά- ξεκίνησαν να πάνε με τα πόδια στη Σουηδία.

Στους μετανάστες είχε δοθεί στέγη σε ένα παλιό σχολείο αλλά εκείνοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους πεζή λέγοντας πως θέλουν να φτάσουν στη Σουηδία όπου οι συνθήκες χορήγησης ασύλου είναι πιο «γενναιόδωρες».

Τελικά ένα μέρος των 300 αυτών ανθρώπων πέρασε τη νύχτα σε μια μικρή πόλη κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Η Σουηδία έχει γίνει ο δημοφιλέστερος προορισμός εντός ΕΕ για τους πρόσφυγες χορηγώντας άδεια παραμονής σε όλους τους Σύρους αιτούντες άσυλο.

Αντίθετα η Δανία επιχειρεί να περιορίσει την προσέλευση προσφύγων δίνοντας άδεια προσωρινής διαμονής, καθυστερώντας τις επανενώσεις οικογενειών και καταργώντας τα επιδόματα για νεοαφιχθέντες μετανάστες.