Την ώρα που ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου επέστρεψε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επίσημα την διερευνητική εντολή, αδυνατώντας να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον το φιλοκουρδικό HDP του Ντεμιρτάς έχει τη δυνατότητα κυβερνητικού συνασπισμού με το δεύτερο κόμμα της γείτονος για να οδηγήσει τη χώρα ομαλά σε νέες εκλογές, η μάχη στην ενδοχώρα της Τουρκίας με τους Κούρδους τείνει να λάβει διαστάσεις εμφυλίου.

Κούρδοι, οι οποίοι βάλλονται εδώ και περισσότερο από έναν μήνα ανοιχτά πλέον από τις δυνάμεις του τουρκικού στρατού με το πρόσχημα του PKK και των τζιχαντιστών, ανακήρυξαν σε έξι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας δικές τους κυβερνήσεις, επαναφέροντας το πάγιο αίτημά τους και διευκρινίζοντας ότι δεν επιδιώκουν το διαμελισμό της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν διεκρινίζει ότι η κίνησή τους δεν είναι αποσχιστική, αλλά επιδιώκουν να αυτοκυβερνούνται και να έχουν τοπική δημοκρατία. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το τουρκικό κράτος επιτέθηκε με αγριότητα στον κουρδικό λαό και στην πολιτική του έκφραση, και ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα AKP ουδέποτε ασχολήθηκε με την επίλυση του κουρδικού ζητήματος και ουδέποτε ανέχθηκε τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κουρδικής κοινωνίας.

«Το AKP επιτίθεται με αγριότητα στην απόφαση του κουρδικού λαού για αυτοκυβέρνηση που πρόσφατα διακηρύχθηκε ως απάντηση στην καταπίεση, στις συλλήψεις και στις επιθέσεις που στοχεύουν να τσακίσουν τη δημοκρατική θέληση του κουρδικού λαού.

Επί προσθέτως στην αποτυχία του να κάνει ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, το AKP προσπαθεί να συνθλίψει την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση του κουρδικού λαού, την οποία βλέπει ως «ένα υπό ίδρυση κράτος μέσα στο κράτος». Το AKP ανοιχτά και ξεκάθαρα εξαναγκάζει τους ανθρώπους να αποδεχτούν το συγκεντρωτικό, αυταρχικό και ηγεμονικό πολιτικό του σύστημα.

Η πρόσφατη σύγκρουση και οι μάχες που καταλήγουν σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, οφείλονται αναμφίβολα στις επιθέσεις του δεσποτικού κράτους ενάντια στη δημοκρατική θέληση των ανθρώπων.

Η πολιτική της δεκαετίας του 1990, κατά την οποία οι εξεγέρσεις του λαού χτυπήθηκαν με αγριότητα, επαναλαμβάνονται σήμερα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, μοναδική λύση για να σταματήσουν οι αιματηρές επιθέσεις είναι να υποστηριχθούν όλες οι κουρδικές επαρχίες που έχουν κηρύξει αυτοκυβέρνηση, όπως το Βάρτο, το Γκεβέρ, το Τσίζρε, η Σιλώπη, το Σιλβάν και η Νουσαγιαμπίν.

«Οι Κούρδοι θα αντισταθούν όπου κι αν βρίσκονται σε αυτές τις επιθέσεις και ο κουρδικός λαός δεν θα αφεθεί ανυπεράσπιστος στις συνεχιζόμενες επιθέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που κατηγορούν τη δημοκρατική αυτονομία ως απόσχιση είναι εκείνη που δεν έχουν καμία πολιτική για να βρεθεί μια λύση στο κουρδικό ζήτημα».

Τέλος, η Ένωση καλεί τους Τούρκους πολίτες να εμποδίσουν το δεσποτικό πλάνο του Ερντογάν, απειλώντας εμμέσως με κλιμάκωση των επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων εάν «απειληθεί η δημοκρατική βούληση του κουρδικού λαού»

«Ο σεβασμός στη δημοκρατική βούληση του κουρδικού λαού σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα» διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Κούρδοι και απευθύνουν έκκληση «να γίνει γνωστό ότι ο κουρδικός λαός και οι αντάρτες δεν θα εμπλακούν σε καμία ένοπλη σύγκρουση, εκτός εάν η δημοκρατική βούληση του κουρδικού λαού δεχθεί επιθέσεις».