Επίθεση κατά του Ντερβίς Έρογλου εξαπέλυσε ο Μάρκος Κυπριανού, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρώτου που κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά αδιαλλαξία.

Ο Έρογλου αναγκάστηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού και δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του, οι οποίες είναι ουσιαστικά διχοτομικές, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την ομιλία του τουρκοκύπριου ηγέτη στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι θέσεις του «δεν είναι εποικοδομητικές, δεν βοηθούν, μία περίοδο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του κυπριακού και αυτά τα μηνύματα πρέπει να πάνε και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στη διεθνή κοινότητα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

«Είναι ειρωνικό, υποκριτικό, μπορεί να πει κανείς, όταν η τουρκική πλευρά, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι διατυμπανίζουν ότι θέλουν και επείγονται για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, να προβάλουν τέτοιες θέσεις οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με τα συμφωνηθέντα, ούτε με τη θέση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Μάρκος Κυπριανού.

Επομένως, συνέχισε, «στην πράξη αυτές οι απαράδεκτες θέσεις τορπιλίζουν τις συνομιλίες και κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μία λύση».