Στη Ρουμανία επέστρεψε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα και ανέλαβε ξανά καθήκοντα μετά την απουσία ενός μήνα στην Τουρκία, όπου είχε πάει για λόγους υγείας.

Ο Πόντα υποβλήθηκε στα μέσα Ιουνίου σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, σε νοσοκομείο της Τουρκίας, όπου και παρέμενε για ανάρρωση μέχρι χθες. Η απουσία του συνέπεσε με ποινική έρευνα που ξεκίνησαν εισαγγελείς της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) εναντίον του για υπόθεση πλαστογραφίας, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, την περίοδο 2007-2008, όταν εξασκούσε τη δικηγορία.

Η αναχώρησή του στην Τουρκία, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τον πρόεδρο και η πολυήμερη απουσία του, ήγειρε ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό του μέλλον και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ο 42χρονος πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) αρνείται τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, υπέγραψε σήμερα διάταγμα, με το οποίο παύει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Γαμπριέλ Οπρέα, τον οποίο είχε ορίσει προσωρινό πρωθυπουργό και αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα ο Βίκτορ Πόντα.

Η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσε, στις 5 Ιουνίου, ότι ο Βίκτορ Πόντα είναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή την περίοδο που εργαζόταν ως δικηγόρος. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας τον κάλεσε τότε να παραιτηθεί, αλλά ο Πόντα αρνήθηκε.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβούλιου, απέρριψε το αίτημα της DNA για άρση της ασυλίας του Ρουμάνου πρωθυπουργού.

Ο Βίκτορ Πόντα, συμμετέχει σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνουν στο Βουκουρέστι η Ιταλική Υπηρεσία Εξωτερικού Εμπορίου και η πρεσβεία της Ιταλίας στη Ρουμανία. Ο κ. Πόντα, μιλώντας ιταλικά, τόνισε ότι «αν η οικονομία λειτουργεί, μπορούμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο».

Ευχαρίστησε τις ιταλικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία εδώ και αρκετό καιρό και απευθυνόμενος σε Ιταλούς επιχειρηματίες, που δεν δραστηριοποιούνται ακόμα στη χώρα, αλλά σκοπεύουν να το κάνουν, υπογράμμισε ότι η Ρουμανία έχει περάσει μία πολύ δύσκολη κρίση, αλλά τώρα είναι στο τέταρτο έτος της ανάπτυξης και στο τέταρτο έτος οικονομικής μεταρρύθμισης και συνεργασίας, μεταξύ των ανθρώπων των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης.