Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε χθες ότι η έρευνα για δύο εκρήξεις οι οποίες αναστάτωσαν την πρωτεύουσα της χώρας Μπογοτά την Πέμπτη, τραυματίζοντας ελαφρά 10 ανθρώπους, «υποδεικνύουν» ότι ευθύνεται η οργάνωση Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (ELN), μια οργάνωση που βρίσκεται σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του με στόχο την έναρξη μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας.
Όλα «υποδεικνύουν ότι οι υπεύθυνοι είναι (μέλη της οργάνωσης) ELN, τα αποδεικτικά στοιχεία μέχρι στιγμής σε αυτή την κατεύθυνση» κατατείνουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο, το Ναρίνιο.
Αυτές είναι «πράξεις που επιδιώκουν να προκαλέσουν φόβο, να προκαλέσουν τρόμο, (ενέργειες) τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι υποθέσεις για το γιατί είναι πολλές: να ασκηθεί πίεση για τις διαπραγματεύσεις με τις παράνομες οργανώσεις, η επέτειος της ίδρυσης του ELN (σ.σ. πριν από 51 χρόνια), ή να ασκηθεί πίεση για να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο Σάντος.
Οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι πυροδοτήθηκαν έπειτα από προειδοποιήσεις, είχαν στόχο γραφεία του ασφαλιστικού ταμείου Porvenir.
Ο Χοσέ Μανουέλ Σάντος υπενθύμισε ότι το 2014 στην Μπογοτά είχαν γίνει επτά παρόμοιες επιθέσεις, η ευθύνη για τις οποίες είχε επιρριφθεί στον ELN, το δεύτερο ισχυρότερο αντάρτικο στη λατινοαμερικάνικη χώρα μετά την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ταμείο που έγινε στόχος των επιθέσεων ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο στην Κολομβία, τον Λουίς Κάρλος Σαρμιέντο.
Ο ELN, ο οποίος δεν συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγουν η κυβέρνηση και οι FARC στην Αβάνα της Κούβας από το 2012, ξεκίνησε στις αρχές του 2014 διερευνητικές επαφές με τις αρχές προκειμένου να αρχίσει μια χωριστή διαπραγμάτευση για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Η Κολομβία αποτελεί θέατρο ενός εμφυλίου πολέμου στον οποίο εμπλέκονται ο στρατός, αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, με περίπου 220.000 νεκρούς και πάνω από 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους από το 1964, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι επιθέσεις στη Μπογοτά ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην Κολομβία καθώς ακολούθησαν ένα κύμα βομβιστικών ενεργειών των FARC εναντίον πετρελαιαγωγών τις τελευταίες εβδομάδες. Πετρελαϊκές εταιρείες έκαναν λόγο περί μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα συνεχίσει να πλήττει τις περιοχές όπου έγιναν οι επιθέσεις πιθανόν για δεκαετίες.