Την ώρα που η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ετοιμάζει ένα νέο διαγωνισμό για την πώληση μεταλλείου βωξίτη σε πτώχευση στην πόλη Νίκσιτς, εκατοντάδες μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και απέκλεισαν για πέμπτη συνεχή νύχτα την κυκλοφορία των οχημάτων στη συνοικία Ρούμπεζα της πόλης.
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του οικονομικού δικαστηρίου για τον τρόπο που θα πωληθεί η περιουσία του μεταλλείου. Η κυβέρνηση ελπίζει να βρει ξένο στρατηγικό εταίρο για να αναβιώσει την επιχείρηση που απασχολούσε στο παρελθόν χιλιάδες εργαζόμενους.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του τέταρτου διαγωνισμού, οι ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν διαμαρτυρίες με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της πτωχευμένης επιχείρησης να απορρίψει ως ανεπαρκή προσφορά από την εταιρεία Neksan που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Οι εργαζόμενοι ζητούν από την Επιτροπή Πιστωτών που ορίστηκε να αλλάξει την απόφαση και να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε η Neksan, η οποία για την αγορά της περιουσίας της επιχείρησης πρόσφερε 4,4 εκ. ευρώ και επιπλέον 600.000 ευρώ για κοινωνικό πρόγραμμα.
Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία Νίκσιτς-Ζούπα από την περασμένη Πέμπτη, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταλλωρύχων που ξεκίνησαν από το μεταλλείο Ζάγκραντ και κατευθύνθηκαν με μηχανήματα και οχήματα στο Νίκσιτς.
Περίπου 5.000 κάτοικοι 12 χωριών της περιοχής έχουν αποκοπεί από την πόλη Νίκσιτς λόγω του αποκλεισμού του δρόμου. Αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής ανήγγειλαν ότι θα μεταβούν οργανωμένα στο κέντρο ασφάλειας του Νίκσιτς για να διαμαρτυρηθούν αν δεν λήξει ο αποκλεισμός του δρόμου και δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο μεταλλείο συναντήθηκαν χθες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου, RTCG.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη να εξετάσει το κοινωνικό πρόγραμμα και να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα με τους εργαζόμενους.
Η επιχείρηση που πωλήθηκε στην εταιρεία Central European Aluminum το 2005, απασχολεί 314 εργαζόμενους τεχνικά, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει αναστείλει τις εργασίες από το 2011.
Το 2013, το Οικονομικό Δικαστήριο κήρυξε την εταιρεία σε πτώχευση με την αιτιολογία ότι το χρέος ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μαυροβουνίου, μόνο το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει την πώληση.