Δεν είχε πολλά προβλήματα η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ που οδηγεί σήμερα στην αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, αν και διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Για τον έξω κόσμο το πιο γνωστό θέμα είναι αυτό της διαμάχης για την ονομασία του κράτους, εντός, όμως, εκείνο που κυρίως απασχόλησε τον κόσμο ήταν η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Σε ένα πλαίσιο, μάλιστα, πολιτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού που στήριζε την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές της αποχώρησαν από τη Βουλή και άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της. Μόνη λύση ήταν οι πρόωρες εκλογές.

Όπως δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», 1,8 εκατομμύριο ψηφοφόροι στην επικράτεια της ΠΓΔΜ και για πρώτη φορά 7.200 ομογενείς ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ανάμεσά τους και 18 πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στην Ελλάδα και θα ψηφίσουν στην Αθήνα. Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό SDSM, του βετεράνου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πάντως δεν διεκδικεί βουλευτικό αξίωμα και έχει προτείνει για πρωθυπουργό τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα.
 
Τα προγνωστικά έδιναν μάλλον επανεκλογή Γκρούεφσκι, με απώλειες όμως, λόγω της φθοράς αλλά και της συμμετοχής στις εκλογές δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων. Ήταν όμως μάλλον επισφαλή, γιατί με μια σειρά αναλύσεων πάνω στις δημοσκοπήσεις κάποιες εφημερίδες δεν απέκλειαν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών με βραχεία κεφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ υψηλή αναμένεται η αποχή.