Οι διαδηλωτές του κινήματος M-15, δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής οι οποίες απέβησαν σε συντριπτική ήττα για το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Θαπατέρο.
Δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης και ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα.
Τα σημερινά κόμματα «δεν μας εκπροσωπούν!», φώναζαν σε πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο της Μαδρίτης το βράδυ των εκλογών.
Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν να παραμείνουν στην κεντρική πλατεία Πουέρτα δελ Σολ για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα. Είναι εκεί ήδη μια εβδομάδα, έχοντας στήσει σκηνές, πάγκους με τρόφιμα, μια βιβλιοθήκη, ένα παιδικό σταθμό, κήπο με λαχανικά κ.ά., ενώ επιτροπές χειρίζονται θέματα όπως η καθαριότητα και η τάξη.
Διαδηλωτές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις κεντρικές πλατείες στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σεβίλλη, τη Σαραγόσα, τη Γρανάδα και άλλες, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε ορισμένες περιοχές.
Το κίνημα, που έχει γίνει γνωστό ως M-15, από την 15η Μαΐου, την ημέρα που χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη ημέρα στους δρόμους, δεν τάχθηκε υπέρ κανενός κόμματος στις εκλογές. Απαιτεί μεταξύ άλλων μέτρα όπως είναι ο περιορισμός της διάρκειας των θητειών των πολιτικών, την κατάργηση των χρηματικών τους προνομίων, τον τερματισμό της λεγόμενης ‘διάσωσης’ των τραπεζών και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πολίτες.
Η εμφάνιση αυτού του κινήματος σημάδεψε αυτές τις εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Θαπατέρο υπέστη μεγάλες απώλειες από τη συντηρητική αντιπολίτευση, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε η «τιμωρία» του για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης της Ισπανίας.
Η κρίση έχει προκαλέσει ανεργία η οποία πλησιάζει το 22% κι ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και να καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις. Η Ισπανία βγαίνει από την ύφεση αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αργή τα επόμενα χρόνια.
Το πολύχρωμο και ειρηνικό κίνημα, σύμφωνα με αναλυτές και εκπροσώπους του, αποτελεί κυρίως συνέπεια της κρίσης, η οποία αφήνει τους νέους χωρίς προοπτικές.
«Δεν με ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα κερδίσει. Ολόκληρο το σύστημα είναι απαρχαιωμένο», είπε μια διαδηλώτρια στην Βαρκελώνη. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό το κίνημα να παραμείνει στη ζωή και να καταφέρει να αλλάξει πράγματα», είπε άλλη μια διαδηλώτρια.