Η διαδικασία αναζήτησης του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ έχει ήδη αρχίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1946, έτος ιδρύσεως του Ταμείου, η Ευρώπη μονοπωλεί τη συγκεκριμένη θέση με την στήριξη των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν το συγκεκριμένο καθεστώς να μην αλλάξει και ο διάδοχος του Στρος Καν να προέρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους να διατηρήσει τη διεύθυνση του ΔΝΤ». Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, έκανε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Ο ίδιος επιθυμεί να διαδεχτεί τον Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ. Ως πιθανοί υποψήφιοι φέρονται οι Γερμανοί Άξελ Βέμπερ και Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως αναφέρουν πηγές στο «Reuters Insider», χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιπτώσεις από την Κεντρική Ευρώπη. Η περίπτωση του Γκόρντον Μπράουν, τέως πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, θεωρείται ότι δεν θα τελεσφορήσει, καθώς ο διάδοχος του στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε αυτή την ιδέα.
Από την άλλη μεριά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συγκρουστούν να αλλάξουν την καθεστηκυία τάξη που επιτάσσει ότι ένας Ευρωπαίος ηγείται του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής». Η γαλλική εφημερίδα «Canard Enchaine» αναφέρει ότι «Κίνα και Ινδία πραγματοποιούν εκστρατεία προς την Ουάσιγκτον», προκειμένου να προβάλουν δικούς τους υποψηφίους. Το Νέο Δελχί προβάλει δύο δικούς του υποψηφίους: το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ντουβούρι Σουμπαράο, και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης, Μοντέκ Σινχ Αλουάλια.
Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον Ντομινίκ Στρος Καν εδώ