Σαράντα χώρες και και διεθνείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν σήμερα στο Λονδίνο στην πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την πραγμάτευση της μετά Καντάφι εποχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών. Η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, θα είναι επίσης παρούσα, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ, θα συμμετάσχουν επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, την πρώτη από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 19 Μαρτίου. Μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

«Ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχαν επίσης συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.