Το ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, επιθυμεί να περιορίσει αυστηρά τα στρατιωτικά πλήγματα για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών.

Το σχέδιο το οποίο εκπονείται από το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει πιθανή επέμβαση για την υποστήριξη των εξεγερμένων που πολεμούν τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες, τονίζοντας ότι η συμμαχία επιθυμεί να παραμείνει «αμερόληπτη» στη σύγκρουση.

Διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα αμερόληπτο. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει πλευρές. Ο στόχος είναι να σταματήσει κάθε πιθανό κίνδυνο για τον πληθυσμό, σύμφωνα με την απόφαση (1973) του ΟΗΕ». Αργά το απόγευμα πρέπει να υποβληθεί τους πρεσβευτές των 28 χωρών του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να αποφασίσουν να αναθέσουν στον Οργανισμό αυτό τη διοίκηση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, το σχέδιο σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι η Ατλαντική Συμμαχία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για το εμπάργκο όπλων στην περιοχή της Μεσογείου και για την ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.