Η πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η Πορτογαλία ίσως εξωθήσει την κυβέρνησή της να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.
«Αν πυροδοτηθεί τώρα οικονομική κρίση, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στις αγορές για δανεισμό. . . πιστεύω ότι πλανάται ένας κίνδυνος, ως προς την δυνατότητά μας να δανειοδοτηθούμε», υπογράμμισε ο ντος Σάντος, που έλαβε μέρος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Αυτήν την ώρα, μία πολιτική κρίση θα σπρώξει τη χώρα στα χέρια όσων της προτείνουν εξωτερική οικονομική βοήθεια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, Πέδρο Πάσος Κοέλιου διαβεβαίωσε σήμερα ότι απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας το οποίο κρίνεται «κρίσιμο» από την ΕΕ.
Ανήγγειλε συγχρόνως ότι το πρόγραμμα θα καταψηφιστεί στο κοινοβούλιο από το κόμμα του, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία στις παραμονές του Ευρωπαϊκού συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ) την 24η και 25η Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες κι ο Πέδρο Πάσος Κοέλιου είχαν σήμερα στη Λισαβόνα 45λεπτη συνάντηση στο τέλος της οποίας «συμφώνησαν πως διαφωνούν», σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.
Το νέο πακέτο λιτότητας που παρουσίασε δημόσια η κυβέρνηση στη Λισαβόνα την 11η Μαρτίου έχει στόχο να μειωθεί το έλλειμμα -από 4,6% φέτος σε 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο- ώστε να κατευναστούν οι χρηματαγορές και να αποφευχθεί η προσφυγή της Λισαβόνας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Το πρόγραμμα έχουν επαινέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως, οι χρηματαγορές, εδώ και πολλούς μήνες, θεωρούν την Πορτογαλία ως «πιθανό αποδέκτη» μιας εξωτερικής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έγινε πέρυσι με την Ελλάδα και με την Ιρλανδία.