Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας θα φέρει προς συζήτηση το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας στη βουλή της χώρας σήμερα, με την ψηφοφορία να αναμένεται την Τετάρτη, σε περίπτωση καταψήφισής του, η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες ενδέχεται να καταρρεύσει, επιτείνοντας την κρίση χρέους στη χώρα της ΕΕ.
Η πρώτη ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και δεν αναμένεται να υπάρξει ψηφοφορία για το πακέτο μέτρων πριν από εκείνη την ημέρα. Η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει τα μέτρα, που είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε την 11η Μαρτίου, στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων αργότερα σήμερα.
Ο Σόκρατες έχει απειλήσει να παραιτηθεί εάν η αντιπολίτευση συνεχίσει να αρνείται να ταχθεί υπέρ των μέτρων λιτότητας, επιδεινώνοντας την κρίση που η κυβέρνηση λέει ότι ενδέχεται να αναγκάσει τη Λισαβόνα να ζητήσει στήριξη από την ΕΕ, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το πακέτο λιτότητας, αποσύροντας τη στήριξη που παρείχε στο Σόκρατες όσον αφορά την προώθηση μέτρων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών νωρίτερα στην διάρκεια της κρίσης.
«Θα έλεγα ότι είναι πιθανή η πτώση της κυβέρνησης, αν και όχι αναπόφευκτη, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας, Αντόνιου Κόστα Πίντου.
«Και το χειρότερο είναι ότι το σχήμα του μεγάλου συνασπισμού μοιάζει όλο και περισσότερο απίθανο μετά από αυτή τη ρήξη ακόμα και σε αυτή την περίοδο της οξείας κρίσης χρέους».
Η χρονική στιγμή που θα υπάρξει ψηφοφορία μπορεί να εξαρτηθεί από το εάν και κατά πόσον κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει μια απόφαση σχετικά με αυτό στη Βουλή.
Η εφημερίδα Publico ανέφερε ότι ο Σόκρατες και οι Σοσιαλιστές, το κυβερνών κόμμα, ελπίζουν να αποσπάσουν επαρκή στήριξη για το πακέτο πριν αρχίσει, την Πέμπτη, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).
Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να περνά νομοθετήματα, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στη βουλή. Είχε ανακοινώσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων για την περιστολή των δαπανών και τη φορολογία την 11η Μαρτίου, με στόχο την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 4,6% του ΑΕΠ το 2011, όπως είχε υποσχεθεί στις Βρυξέλλες, από το 7% του 2010.