Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΙΑΕΑ.

«Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα συνεδριάσει στην έδρα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 10:00 GMT (12:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

«Ο γενικός διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμάνο, δίνεται «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.

«Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο από το Τόκιο μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ «σοβαρό» και είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ» να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.

«Συναντήθηκα με τον αντιπρόεδρος (της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου Tokyo Electric Power). Του είπα ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών είναι εξαιρετικά σημαντική. Του ζήτησα να δημοσιοποιεί περισσότερες (πληροφορίες). Μου απάντησε ότι θα πράξει αναλόγως», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Παρά τη σοβαρότητα της πυρηνικής κρίσης ο Αμάνο υπογράμμισε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιείται η ατομική ενέργεια. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μία πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.